menu
menu

Speelplan

Wat neem je mee
van je familie

Wat neem
je mee
van je familie

Home / Blog / Meivakantie, een wandeling door het veld van relaties

Meivakantie, een wandeling door het veld van relaties

Wat nemen we eigenlijk mee van onze familie?

Meivakantie, heerlijk een paar dagen eropuit met het gezin, opa en oma mee, gezellig. Lekker wandelen in het bos, met de kinderen naar de speeltuin, zwemmen, samen een spelletje doen, een fietstochtje, rondstruinen op de lokale markt, uitwaaien langs het strand, samen koken.

Wellicht zijn er soms wat minder gezellige momenten, er is wat frictie of irritatie. Wat gebeurt er fysiek bij je op zo’n moment? Hou je je adem in en trek je je terug in jezelf? Of maak je je groot en blaas je je borstkas op? Of span je je nekspieren en schouders om de verbale klappen op te vangen? Spreek je het (op later moment) uit of slik je het in? Waar schuurt het en waar kom je jezelf tegen? Waar gaat dat over?

“Wij mensen komen voort uit een veld van relaties” vertelt Wibe Veenbaas in zijn Masterclass Bewegingen van de ziel. Wibe is oprichter van Phoenix Opleidingen. Elke keer weer vind ik het een groot genoegen om les te krijgen van deze aimabele bijzondere wijze man.
“Wij mensen komen voort uit de relatie tussen onze ouders, die voortkomen uit de relatie tussen hun ouders, die op hun beurt voortkomen uit de relaties tussen hun ouders, enzovoorts. Zo ontstaat een groot veld van relaties achter ons.” Daar zijn we – deels onbewust- mee verbonden maar ook aan gebonden. Deze binding brengt een interne worsteling mee. Want je wilt het anders, het op je eigen manier doen of je er niets van aantrekken en toch lukt dat niet. Is het de afkeurende blik die je voelt? Of het gevoel er toch niet toe te doen, wat je ook doet?

Binding is gebonden zijn in liefde, de liefdesenergie is gebonden en kan niet vrij stromen. Binding ontstaat vanuit de imprint. dat is een overtuigende ervaring die werkt als een inprenting in het neurologische systeem en lichamelijk opgeslagen is.
In het begin is er binding tussen het kind en z’n moeder omdat het kind van haar afhankelijk is om te overleven. Tijdens het opgroeien transformeert de binding tot verbinding en ervaren kind en ouder de eigen plek en ruimte ten opzichte van elkaar. Binding kan ook voortkomen uit eerdere generaties of een trauma.

Als je ergens op je gemak aan het wandelen bent – of zit te mijmeren – is dat wellicht een mooie gelegenheid om voor jezelf uit te pluizen waar die frictie of irritatie in essentie over ging en of daar binding speelt. Of kijk in gedachten eens achterom en zie welke velden van relaties achter jou staan. Alleen bewustzijn al kan verhelderend werken en helpen.

Binding is een van de onderwaterfactoren van gedrag en onderdeel van Ontwikkeling Persoonlijk Leiderschap. 

Zo komt u in contact met ons.
Dit zijn Onze Services.